ACCIÓ Comunitària

Compartir:

Fa pocs dies que ACC!Ó va fer la seva primera Assemblea general, el nostre primer Congrés nacional, on es va triar una nova executiva, un equip de persones amb moltes ganes d’aportar i continuar treballant per l’Andorra que volem i que tinc el plaer de liderar. Amb energies renovades, després d’uns comicis complexos, amb alguns entrebancs i algunes decepcions, no hem perdut les ganes de continuar treballant en positiu optimitzant els nostres humils resultats per poder incidir al màxim en les línies i projectes estratègics del Govern dels pròxims quatre anys. Volem fer d’ACCIÓ un projecte renovat, liberal-progressista, que creu en una Andorra oberta, europeista, diversa, tolerant, integradora, defensora del nostre entorn, que creu en el capitalisme conscient i responsable i que treballa, sempre en positiu, per anar en aquesta direcció.

Són molts els aspectes i opinions que volem treballar i compartir. Avui ho vull fer donant rellevància al valor de treballar molt més en xarxa comunitària i la importància de dotar dels espais i recursos necessaris per al seu desenvolupament.

L’activitat social i cooperadora dels andorrans és immensa. Durant el meu transcurs com a ministra del Govern he pogut copsar de forma molt clara la implicació directa dels ciutadans a l’hora de provocar canvis, buscar respostes i tirar endavant iniciatives. La dificultat que més comparteixen les entitats és la gestió pròpia a l’hora de donar resposta a totes les demandes administratives i burocràtiques, difícils de gestionar quan no disposes de personal ni de dedicació exclusiva a l’organització o a la causa que vols defensar. És clau poder simplificar els processos per les entitats associatives. L’obligatorietat d’establir uns estatuts bàsics davant notari és una càrrega i un cost que s’hauria de suprimir en aquests casos. Simplificar el registre i escurçar els terminis, simplificar i digitalitzar el procés de demanda de subvencions, deixar obert els terminis sempre que hi hagi pressupost, facilitar espais de trobada amb serveis compartits per reduir despesa o acompanyar-los en el procés, si cal, són algunes de les millores que caldria fer. Ja es va treballar en certa mesura en alguns d’aquests aspectes, però es requeriran modificacions jurídiques i de funcionament intern de l’administració per poder-ho fer.

El retorn social que suposa reforçar les entitats és moltíssim. Sense entrar en totes les teories desenvolupades sobre el capital social, no podem obviar que al nostre país són nombroses les persones implicades i que és precisament aquesta activitat continua la que impulsa els canvis culturals més importants en una societat. Hi ha projectes extraordinaris, fins i tot en iniciatives vinculades a l’habitatge, molt interessants i molt necessàries. Des d’ACCIÓ treballarem perquè el Govern faci els esforços necessaris per incrementar el suport a totes les entitats que generen projectes en benefici de la comunitat.

Article de Judith Pallarés, Presidenta d’Acció