El Pressupost 2023 se centra en l’habitatge i el benestar social

Compartir:

El Consell General ha posat punt final a la VIII Legislatura amb l’aprovació del Pressupost 2023 que ha comptat amb el suport dels quatre consellers generals del GPI-Acció.

El Pressupost, que ha rebut el vist-i-plau dels grups de la majoria parlamentària, permetrà fer front de manera decidida a la problemàtica d’accés a l’habitatge. De fet, més d’una quarta part del capítol d’inversions, en concret un 25,69%, es destinarà a mesures com la construcció de l’edifici d’habitatges de lloguer assequible de la Borda Nova, o l’adquisició i lloguer d’edificis per destinar-los al mercat de lloguer a preus competitius. A més, cal sumar que els comptes preveuen destinar 10 milions d’euros al fons públicoprivat, que també ha de facilitar que més immobles s’ofereixin al mercat de lloguer a preu assequible.

En polítiques socials, el Pressupost contempla partides per l’augment de les pensions de solidaritat i les de jubilació inferiors als 2.600 euros d’acord amb l’IPC (+7,1%); augmenta els recursos per acompanyar a les famílies en cas de dificultats econòmiques i manté les beques estudi. Pel que fa a la mobilitat sostenible, aquest any es mantindrà la gratuïtat de les línies de bus nacionals, destinant-hi una partida
global de 9,7 milions.


La bona gestió econòmica realitzada pel Govern ha permès que els comptes de l’Estat per a l’any 2023 redueixin el dèficit per sota del que marca la Regla d’Or (Llei de Sostenibilitat de les Finances Públiques) i, per tant, el Pressupost torna a tenir caràcter ordinari després de dos anys marcats per la pandèmia.

A tot això, cal sumar que el creixement de l’economia andorrana al llarg del darrer any ha superat les expectatives inicials i ha permès tancar l’any 2022 amb un superàvit de més de 60 milions d’euros, dels quals 30 milions es destinaran a la reducció del deute, 15 milions a recapitalitzar FEDA -que ha tingut un paper determinant en la contenció dels preus que paguen les llars per l’electricitat-, i 15 milions dels quals podrà disposar el Govern per fer polítiques en benefici de la ciutadania en els pròxims exercicis, sense necessitat d’incórrer en augment de deute.

 

El president del Grup Parlamentari Independent, Ferran Costa, president del Grup Parlamentari Independent (GPI-Acció), ha incidit en el fet que “l’evolució econòmica i la bona gestió del Govern han permès acabar el 2022 amb un superàvit de 60 milions” i ha remarcat que això és molt positiu, ja que “la millor manera de garantir l’estat del benestar és assegurar l’estabilitat i la bona salut de les finances públiques”. A més, Costa ha definit el Pressupost per aquest any com a “prudent, equilibrat i conservador” i amb “més recursos per al benestar de la nostra ciutadania, que és el nostre principal objectiu”.