El Sector Agrícola i Ramader d’Andorra: Un Tresor Paisatgístic i Gastronòmic

Compartir:

Tot just fa uns dies que el Ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, presentava una campanya amb l’objectiu de posar en valor la feina que fan els agricultors, pagesos i productors aquí a Andorra “Aquí produïm qualitat”.


Certament en la vida quotidiana, sovint oblidem el valor del que tenim més a prop. A Andorra, la nostra agricultura i ramaderia no són només indústries; són la pedra angular de la nostra identitat i paisatge. Quan parlem d’aquests sectors, no parlem només d’una activitat econòmica, sinó també d’un llegat cultural i d’una imatge paisatgística inestimable.


Els nostres camps verds i les pastures on es mouen lliurement les vaques, cavalls, cabres i ovelles, conformen un paisatge que enamora i que defineix la nostra terra. La ramaderia, en particular, no solament contribueix a aquesta bella estampa, sinó que també proveeix carn d’alta qualitat. De les cabres i ovelles obtenim deliciosos formatges, mentre que les vaques i cavalls ens brinden carn de primeríssima qualitat. I no podem oblidar que, encara que no produïm llet, això no redueix la importància dels nostres ramats.


Parlant de productes, què pot ser més satisfactori que degustar aquells que han crescut o estat elaborats en la nostra pròpia terra? Els productes agrícoles de proximitat, o de quilòmetre 0, són una mostra palpable de la qualitat i la riquesa de la nostra terra. La carn, els embotits, la mel, la melmelada, els ous, el vi, els licors i fins i tot el tabac, són productes que parlen de la nostra història, tradició i esforç.


Els beneficis d’aquests productes de proximitat van més enllà del seu sabor excepcional. Consumint-los, no només estem degustant part de la nostra essència com a país, sinó que també estem contribuint a l’economia local i a la sostenibilitat del nostre entorn. Menys transport implica una petjada ecològica més petita i, al mateix temps, una major frescor en els productes que arriben a les nostres taules.


En resum, l’agricultura i la ramaderia a Andorra no són simplement sectors productius. Són el reflex de qui som, l’orgull d’un paisatge inigualable i el plaer d’uns productes únics. Valorar-los positivament és, sense dubte, reconèixer i celebrar la nostra identitat com a andorrans. Convidem a tothom a descobrir i gaudir d’aquest tresor que tenim tan a prop, a Andorra, al cor dels Pirineus.

Marc MAGALLON FONT, Conseller General Acció – GPDA