Els joves adquirim molts coneixements en les diferents etapes formatives, però que sovint no sabem traduir-ho en accions concretes. De fet, a la UdA disposem de la carrera universitària en Administració i direcció d’empresa, on s’imparteixen assignatures com Emprenedoria. Pot ser que manquin certes habilitats en la recerca de resultats o fins i tot un pèl de sort. En qualsevol cas, els joves necessitem transformar tota l’energia i el coneixement en un projecte real.
Aquest és un aspecte clau en el nostre futur com a societat, cada vegada, més bolcada en els serveis i si poden ser digitals, millor. És una mostra el fet que antigament l’economia d’Andorra es basava exclusivament en la ramaderia o l’agricultura, a conseqüència de l’enclavament geogràfic envoltat per les valls pirinenques. Això ha canviat tant que aquests són sectors que cal protegir per la dificultat que tenen de subsistir per si mateixos. Actualment, el nostre país gira al voltant del turisme, de l’oci i del comerç i continuar potenciant aquests sectors fins a esprémer tots els recursos disponibles, no és la millor solució per buscar la diversificació de l’economia. L’entrada massiva d’inversió estrangera que estem tenint al nostre país no seria el millor escenari per potenciar els projectes locals.
L’emprenedoria pot ser una eina que aporti propostes per diversificar la nostra economia. Apostar per la cultura emprenedora significa buscar i identificar les oportunitats. La teoria contemporània diu que s’ha de desenvolupar un projecte, experimentar el canvi que sorgeixi i ser flexible. Així s’adaptarà el teu projecte a les necessitats del mercat. En qualsevol cas, la base és arriscar-se. Hem d’ajudar els joves del país que vulguin créixer professionalment amb un projecte propi.
“Els joves tenim ganes d’innovar, de sumar i de fer país, però necessitem un suport ferm per fer-ho.”
Andorra Business que hauria de ser la plataforma de referència per emprenedors i actualment està a anys llum de fer un acompanyament de proximitat a l’emprenedoria jove al país. De fet, ofereix anualment subvencions per a empreses andorranes que es vulguin transformar “cap a una empresa de valor afegit, innovadora i competitiva, ben posicionada per fer front als reptes i aprofitar les oportunitats del mercat internacional” tal com diu la seva convocatòria a la web. Posant fil a l’agulla, expliquen que per optar a les ajudes el projecte ha de tenir una línia de negoci “amb projecció internacional” i ofereixen serveis enfocats a l’assessorament al mercat internacional. El ministeri d’Economia i Empresa està centrat només a potenciar la inversió estrangera, atraure rics de fora per fer-se encara més rics a Andorra. Amb aquesta política està deixant de banda a la ciutadania andorrana.
Coneixem grans multinacionals com Microsoft o Apple que disposen de departaments que potencien l’emprenedoria, la innovació i la creativitat des de les mateixes empreses. No entenc com avui en dia Andorra Bussines no té un espai similar on emprendre, innovar i crear. Els joves andorrans volem emprendre, però no existeix la seguretat per fer-ho. No s’ha creat un escenari perquè això succeeixi. D’aquí la necessitat de tenir un ministeri que aposti per l’emprenedoria nacional, centrada a potenciar el mercat andorrà.
Els joves tenim ganes d’innovar, de sumar i de fer país, però necessitem un suport ferm. Volem que es creï un espai on intercanviar idees amb altres emprenedors i emprenedores. On també puguem rebre assessorament de professionals per tal de valorar la idea i començar a construir-la. Necessitem que el Govern ens acompanyi en la transformació d’una idea de negoci en un projecte viable. I l’única manera de fer-ho és apostant per l’emprenedoria nacional.
Benjamí Tutrice Pubill, secretari d’organització d’Acció