‘Fem política de carrer’ d’Higini Martínez-Illescas

Acció és un partit polític que modelarà el programa i el seu rumb a través d’escoltar de prop els ciutadans.

Compartir:

Fer política de proximitat és un dels puntals d’ACC!Ó i amb aquest objectiu vam crear el moviment. El nostre propòsit és continuar fent política de carrer per escoltar els nostres veïns tal com fa anys que fem des del comitè d’Escaldes-Engordany. Fa ara un any vam visitar l’avinguda Fiter i Rosell durant les obres que va dur a terme el Comú escaldenc, per preguntar quines molèsties els hi causava a veïns i comerciants de la zona. Aquest acte va servir per donar veu als ciutadans i demanar a l’Executiu comunal solucions. Vam proposar un espai d’aturades per vehicles de 20 minuts, una demanda que va ajudar i molt als comerços locals. Un exemple del seu funcionament el trobem a l’embelliment de les voravies del carrer de ciutat de Valls on no es va tindre en compte aquest detall i ha fet que part dels comerços de la zona es ressentin greument segons han manifestat.

Des d’Acció tenim present l’opinió de la ciutadania. Els que fa anys que ens hi remenem en això de la política sempre hem primat la participació ciutadana en les decisions transcendentals, com en aquest cas, de la parròquia escaldenca. Per posar un altre exemple, s’hauria d’haver escoltat la ciutadania en el canvi del Pla Urbanístic del 2018 a Escaldes-Engordany, que va permetre la construcció d’edificis de gran alçada a la zona del Clot d’Emprivat. El retorn en forma d’alliberament d’espai ha resultat ridícul i hauria d’haver estat una decisió de poble per gran majoria, que ben segur hauria estat més encertada.

“Hem de mantenir el tracte personal en els tràmits administratius perquè la tecnologia encara deixa de banda una generació.”

El trasllat de la política al carrer com a pal de paller d’Acció ha estat ben rebut. De fet, Acció és un partit polític que modelarà el programa i el seu rumb a través d’escoltar de prop els ciutadans. Això ho hem activat des del primer dia amb les trobades a les parròquies. El programa de política al carrer va donar el tret de sortida a la Massana el dimarts passat i tindrà la pròxima trobada a Escaldes-Engordany el 18 d’octubre, a les 19:30 h a l’Hotel Roc Blanc

A la primera trobada a la Massana els assistents ens van aportar un nou enfocament a temes transcendentals a la societat andorrana. Un d’aquests va vindre arran de l’explicació de la digitalització dels tràmits a Govern per part de la ministra i presidenta d’Acció, Judit Pallarès. És del tot cert que la digitalització dels tràmits ens ajudarà a quasi tots i reduirà la massa salarial de Govern a mesura que es jubilin els funcionaris. Alguns assistents recordaven que molta gent d’edat avançada té problemes per realitzar qualsevol tràmit via digital. Recentment, jo mateix he tingut molta dificultat a l’hora d’inscriure la meva filla a la federació de futbol. Són eines que creiem que han de millorar en favor de l’ús dels ciutadans. No només millorant la plataforma sinó fent guies explicatives. Al mateix temps, crec que s’ha de continuar oferint serveis manuals i directes durant bastant temps a aquelles persones que no puguin sortir-se’ns de manera digital. No podem perdre completament el tracte personal i més si tenim en compte el salt generacional que suposa el progrés tecnològic. 

Des d’Acció estudiarem l’elaboració d’un projecte de llei que insti al Govern i a totes les entitats públiques que donen servei al país a continuar oferint un servei manual i evitar que molts jubilats no tinguin l’atenció directa a les entitats financeres, trobant-se impossibilitats a l’hora de fer qualsevol moviment bancari digital. En definitiva Acció és això, un grup de gent que invertim molt temps en la política andorrana, però que necessita l’aportació de tothom per completar el rumb correcte del país.

Article d’Higini Martínez-Illescas, vicepresident d’Acció, al BonDia (13/10/2022)