Ferran Costa, observador electoral a Bòsnia i Hercegovina amb l’OSCE-PA

Compartir:

Diumenge, 2 d’octubre, s’han celebrat eleccions generals a Bòsnia i Hercegovina. Uns comicis que han comptat amb Ferran Costa, president del Grup Parlamentari Independent, i Roger Padreny, conseller general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, com a representants del Consell General a la missió d’observació electoral que hi desenvolupa l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE-PA). 

La missió va començar divendres, 30 de setembre, amb una jornada de formació, en la qual Costa i Padreny van rebre explicacions sobre el sistema electoral i de partits del país balcànic, així com del funcionament i organització de les eleccions i com els mitjans de comunicació cobreixen els comicis.

Sessió de formació als observadors electorals internacionals de l’OSCE-PA

La complexitat d’aquestes eleccions, ha explicat Costa, rau en el fet que “s’escullen tres presidents, un per cada ètnia. Un president serbi, un de bosnià i un de croat que s’alternaran el càrrec cada vuit mesos”. De fet, els tres presidents no es trien a tot el territori, sinó que “dels territoris de la Federació de Bòsnia i Hercegovina en surten els presidents croat i bosnià i de la República Sprska, el president serbi”, ha detallat el parlamentari Independent.

Per la seva banda, Roger Padreny, que participa per primer cop en una missió d’observació de l’OSCE-PA, ha remarcat que “és molt interessant a l’hora de formar-te i et dona tots aquells coneixements al voltant del que s’està produint, al voltant del context actual polític, que ens dona aquesta visió com a observadors a l’hora de fer la nostra funció”.

En l’observació de col·legis electorals, Ferran Costa ha fet equip amb Mari Carmen Martínez (parlamentària espanyola) amb qui han assistit a l’obertura d’un col·legi electoral a Sarajevo, on també han finalitzat la jornada, després d’haver observat el desenvolupament dels comicis a Han Pijesak, una zona rural a unes dues hores de Sarajevo en direcció nord-oest.

Ferran Costa en un col·legi electoral de la zona rural de Han Pijesak

En els diferents col·legis electorals que han visitat, han copsat com s’estan desenvolupant les votacions i han omplert un formulari, responent preguntes relatives l’horari d’obertura del col·legi, possibles incidències, si es respecta el vot secret, etcètera.

El president del Grup Parlamentari Independent, Ferran Costa, que ja ha participat en missions d’observació electoral als Estats Units i Uzbekistan, ha subratllat “la importància que delegacions internacionals puguin observar el funcionament electoral d’altres països per certificar que tot es fa conforme als estàndards democràtics internacionals”. Aquesta és una de les tasques més rellevants que porta a terme l’OSCE-PA que promou el diàleg entre els parlamentaris dels països que en formen part per tal de garantir la seguretat, l’estabilitat i la pau dels estats membres.